Mezcal: Tajemný mexický destilát, který okouzlí vaše chuťové pohárky

Mezcal

Mezcal je alkoholický nápoj s kořenitou chutí, který pochází z Mexika. Obvykle se vyrábí z agáve, přičemž specifické postupy výroby určují jeho kvalitu a chuť. Mezi nejznámější druhy patří mezcal blanco, reposado nebo añejo. V tomto článku se dozvíte více o historii a výrobě mezcalu, stejně jako o jeho místu v mexické kultuře a tradičním pití "mezcal con gusano".

Historie mezcalu

Mezcal je mexický destilát, který se vyrábí ze sušených a pražených agavových rostlin. Historie mezcalu sahá až do prehistorických časů, kdy místní obyvatelé používali agavu jako léčivou bylinu. Později se ukázalo, že sušené listy agavy mohou být kvašeny a destilovány, aby vznikl alkoholický nápoj.

V průběhu 16. století španělští conquistadoři přinesli do Mexika novou metodu destilace alkoholu. Tuto techniku si místní lidé začali vyvíjet a používat pro výrobu mezcalu. Postupem času se mezcal stal oblíbeným nápojem mezi místními obyvateli.

V současné době je mezcal na mezinárodním trhu velmi populární a stále více lidí se zajímá o jeho historii a tradici. Mezcal patří mezi nejlepší mexické alkoholické nápoje a jeho vynikající chuť si zasloužila pozornost milionů lidí po celém světě.

Výroba mezcalu

Výroba mezcalu je dlouhý proces, který se tradičně vyrábí v Mexiku. Mezcal se vyrábí z mnoha druhů agáve, ale nejčastěji se používají kultivary Espadín a Tobalá. Nejdříve je třeba agáve vykopat a odstranit z ní listy, aby zůstal jen jádro rostliny. To poté pečlivě pečou v otevřených jámách naplněných žhavým dřevem a kamením.

Po několika dnech se již měkké a cukrovité jádro rozdrtí pomocí tlapového kamene nebo moderní mašiny na rozdrcení. Po tomto procesu se pak masa dej do hrnců spolu s pivovarskou kvasnicí a nechá fermentovat asi pět dnů.

Když je masa připravena, začíná se s destilací. Destilace musí probíhat minimálně 2x (v některých oblastech i vícekrát), přičemž první destilace se nazývá ordinario a druhá fino. Fino mezcal má vyšší kvalitu, protože obsahuje více alkoholu.

Nakonec je mezcal buď ihned lahvován pro prodej, nebo ukládán do sudů z dubového dřeva na další stárnutí. Stárnutí mezcalu může trvat i několik let a záleží na výrobci, jak dlouhé stárnutí bude volit pro svůj produkt.

Celkově je výroba mezcalu velmi pracná a tradiční řemeslná technika. Každý krok výroby má svůj význam, který se projeví na konečné chuťové a aromatické složce tohoto mexického destilátu.

Rozdíl mezi mezcalem a tequilou

Rozdíl mezi mezcalem a tequilou je poměrně zásadní, ačkoli pro některé lidi mohou oba tyto mexické destiláty vypadat velmi podobně. Mezcal a tequila se vyrábějí ze stejného druhu agáve, ale liší se v řadě faktorů - například původem, procesem destilace a chuťovými charakteristikami. Mezcal pochází především z oblasti Oaxaca a je tradičně vyráběn ručně s použitím klasických metod, jako je pečení agáve na ohništích. To dává mezcalu jemnou rašelinovou chuť, kterou nelze najít u tequily - ta je vyrobená primárně v regionu Jalisco pomocí technologie moderní destilační metody. Chuť tequily bývá tradičně sladší než chuť mezcalu, což může souviset právě s odlišným způsobem přípravy.

Regionální rozmanitost mezcalu

Mezcal je mexický destilát, který se vyrábí ze srdce agave. Jedná se o alkoholický nápoj s vysokým obsahem alkoholu a intenzivní chutí. Mezcal je oblíbenou specialitou Mexika, kde se vyrábí již po staletí a regionálně se může lišit ve své chuťové rozmanitosti. Každá oblast v Mexiku má svůj jedinečný styl výroby mezcalu a používá různé druhy agavových rostlin, což dává každému mezcalu jinou chuťovou nuanci. Některé regiony jsou známé pro svou sladkost, další pro pikantní aroma nebo dokonce pro slanost. Mezcal tedy nabízí širokou paletu chuťových zážitků a doporučuje se ochutnat více druhů z různých regionů, abyste si získali celkový přehled o této mexické specialitě.

Tradiční způsoby konzumace mezcalu

Tradiční způsoby konzumace mezcalu jsou pečlivě uchovávány generacemi mexických kmenů a dodnes se praktikují po celé zemi. Nejčastěji se mezcal podává v keramických či hliněných pohárech, zvaných copitas, které mají malý objem. Při sklenici je také nabízena plátek pomeranče a sůl, kterou si může host posypat na zápěstí a pak ji odsát, aby neutralizovala intenzivní chuť mezcalu. Dalším oblíbeným způsobem je konzumace s citronovou šťávou a solí, tzv. "bandera", kdy se do třech malých pohárků dolije mezcal, citronová šťáva a nakonec sůl. Tyto pohárky jsou pak popíjeny postupně za účelem zkombinování unikátní chuti jednotlivých ingrediencí. Mezcal se také tradičně používá při ceremoniálních rituálech jako součást pantheonu mexické náboženské tradice.

Mezcal ve světě

Mezcal je mexický destilát, který je velmi oblíbený nejen v Latinské Americe, ale také po celém světě. Tento alkoholický nápoj se vyrábí z agavových rostlin a má charakteristickou chuť a aroma. Mezcal se často srovnává s tequilou, ale ve skutečnosti se jedná o odlišný druh destilátu. Zatímco tequila se vyrábí pouze z modré agáve a podléhá přísným pravidlům, mezcal může být vyroben z různých druhů agavových rostlin a pravidla pro jeho výrobu jsou méně striktní. Mezcal se nejčastěji pije samotný jako digestivní nápoj, ale také se používá do koktejlů. V posledních letech se stává čím dál populárnějším po celém světě a objevuje se na drinkových lístcích nejlepších barů a restaurací.

Popularita mezcalu v posledních letech

V posledních letech se v oblasti alkoholických nápojů stále více prosazuje mexický destilát zvaný mezcal. Tento tradiční nápoj, podobně jako tequila, je vyroben ze šťávy agavové rostliny, avšak na rozdíl od tequily může být vyráběn z více druhů agav. Mezcal má silnou a charakteristickou chuť a vůni s příjemným zápachem kouře, který pochází z tradičního způsobu výroby - sušení agavových hlav nad dřevěným uhlím. Díky svému neotřelému charakteru a exotickému původu si mezcal získal velkou popularitu nejen mezi milovníky koktejlů, ale i mezi gurmány po celém světě.

Kvalita a ochutnávka mezcalu

Mezcal je mexický destilát, který se tradičně vyrábí z agáve. Kvalitní mezcal se pozná podle své jemné, ale charakteristické chuťové a aromatické složky. Ochutnávka mezcalu je podobná jako u whisky nebo vína. Každý druh má svůj charakter, aroma a chuťovou paletu, která se může měnit v závislosti na regionálním původu a výrobním procesu. Čistý mezcal by měl být ořechově chutný s nádechem čerstvého ovoce a koření. Pokud ochutnáváte mezcal poprvé, doporučuje se začít s kvalitními značkami, aby si mohl připravit svou chuťovou paměť a rozpoznat jedinečnost každého druhu mezcalu.

Závěrem lze říci, že mezcal je zajímavý a unikátní mexický destilát, který si získává stále větší oblibu po celém světě. Vynikající chuťové vlastnosti a ruční výroba podle tradičních postupů přispívají k jeho nezaměnitelnému charakteru. Navzdory tomu, že se mezcal mnohdy srovnává s tequilou, je to nápoj s vlastním osobitým stylem a historií. Pro milovníky alkoholických nápojů je určitě lákavou možností vyzkoušet si tuto mexickou specialitu při příští návštěvě této země.

Publikováno: 18. 10. 2023

Kategorie: nápoje

Autor: Adéla Malá

Tagy: mezcal | mexický destilát