Zamilujte si brokolici: Recepty, které vás přesvědčí!

Recepty Z Brokolice

Brokolicová polévka s krutony

Brokolicová polévka s krutony je skvělou volbou pro lehký oběd nebo večeři. Je plná vitamínů a minerálů a zároveň je velmi chutná a sytá. Brokolice je bohatá na vitamín C, vitamín K a vlákninu. Krutony dodají polévce příjemnou křupavost. Pro přípravu této polévky budete potřebovat brokolici, zeleninový vývar, cibuli, česnek, smetanu na vaření a krutony.

Začněte tím, že si nakrájíte cibuli a česnek nadrobno. Brokolici rozeberte na růžičky. V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm cibuli dosklovata. Poté přidejte česnek a krátce orestujte. Přisypte brokolici a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte do změknutí brokolice.

Uvařenou polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Nakonec vmíchejte smetanu na vaření a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s krutony.

Zapečená brokolice se sýrem

Zapečená brokolice se sýrem je jednoduché a chutné jídlo, které zvládne připravit i úplný začátečník. Brokolice je bohatá na vitamíny a minerály a v kombinaci se sýrem tvoří lahodnou a sytou večeři. Na přípravu budete potřebovat brokolici, sýr (například čedar, goudu nebo nivu), mléko, máslo, mouku, sůl a pepř. Brokolici rozeberte na růžičky a uvařte v osolené vodě doměkka. Mezitím si připravte bešamelovou omáčku. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a míchejte, dokud nezískáte hladkou kaši. Postupně přilévejte mléko a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Do hotové omáčky vmíchejte nastrouhaný sýr a dochuťte solí a pepřem. Uvařenou brokolici dejte do zapékací mísy, zalijte sýrovou omáčkou a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C, dokud povrch nezíská zlatavou barvu. Zapečenou brokolici se sýrem můžete podávat s bramborami, rýží nebo pečivem.

Brokolicové karbanátky

Brokolicové karbanátky představují chutnou a zdravou variantu klasických masových karbanátků. Jsou skvělou volbou pro vegetariány, vegany (po úpravě receptu) i pro ty, kteří chtějí do svého jídelníčku zařadit více zeleniny. Brokolice je bohatá na vitamíny C, K a A, dále obsahuje vlákninu a antioxidanty.

Příprava karbanátků je snadná a rychlá. Brokolici uvaříme v osolené vodě do změknutí, scedíme a rozmačkáme vidličkou. Přidáme vejce, nastrouhaný sýr (např. eidam, parmazán), strouhanku, prolisovaný česnek, sůl, pepř a oblíbené bylinky (např. petrželku, pažitku). Vše důkladně promícháme a tvarujeme karbanátky. Ty poté smažíme na rozpáleném oleji dozlatova z obou stran.

Brokolicové karbanátky můžeme podávat s bramborovou kaší, vařenými bramborami, zeleninovým salátem nebo dipem. Jsou výborné teplé i studené a hodí se jako hlavní chod i jako svačina.

Brokolice na másle s mandlemi

Brokolice je jako chameleon zeleniny – chutná skvěle v polévkách, salátech i jako hlavní chod. A když ji připravíte s máslem a mandlemi, získáte pokrm hodný michelinské restaurace. Nevěříte? Tak čtěte dál!

Příprava této delikatesy vám zabere maximálně 20 minut. Brokolici rozeberte na růžičky a krátce povařte v osolené vodě. Mezitím si na pánvi rozehřejte máslo a opražte na něm plátky mandlí dozlatova. Scezenou brokolici pak přidejte k mandlím, krátce opečte a máte hotovo. Pro ještě intenzivnější chuť můžete přidat prolisovaný česnek nebo špetku chilli.

Brokolice na másle s mandlemi je skvělou přílohou k masu i rybám, ale klidně si ji vychutnejte jen tak samotnou. Dobrou chuť!

Brokolicový salát s jogurtem

Tento osvěžující a zdravý salát je ideální jako lehký oběd, večeři nebo příloha k masu či grilované zelenině. Brokolice je plná vitamínů a minerálů, jogurt dodá bílkoviny a svěží chuť.

Na jeho přípravu budete potřebovat: 1 brokolici, 1 bílý jogurt, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci citronové šťávy, sůl, pepř a hrst nasekané petrželky.

Brokolici rozeberte na růžičky a uvařte v osolené vodě doměkka. Poté ji sceďte a nechte vychladnout. V misce smíchejte jogurt s olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Do směsi vmíchejte vychladlou brokolici a posypte nasekanou petrželkou.

Salát můžete podávat ihned, nebo ho nechat vychladit v lednici. Dobrou chuť!

Brokolicové rizoto s parmazánem

Brokolice a parmazán, to je dvojka, která si v kuchyni skvěle rozumí. A když se k nim přidá ještě krémové rizoto, vznikne z toho jídlo, kterému nikdo neodolá. Na přípravu brokolicového rizota s parmazánem budete potřebovat hrnek rýže na rizoto (arborio), brokolici, parmazán, zeleninový vývar, cibuli, česnek, bílé víno a olivový olej. Nejdříve si na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte rýži a krátce ji opečte. Poté podlijte vínem a nechte odpařit alkohol. Postupně přidávejte teplý vývar a míchejte, dokud rýže nezměkne. Mezitím si uvařte brokolici v osolené vodě do měkka. Část si nechte na ozdobu a zbytek rozmixujte na pyré. Do rizota vmíchejte brokolicové pyré, nastrouhaný parmazán a dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené kousky brokolice a hoblinkami parmazánu. Dobrou chuť!

Brokolice v těstíčku

Brokolice v těstíčku je skvělý způsob, jak dostat do jídelníčku více zeleniny. Je to jednoduché, rychlé a chutné jídlo, které si zamilují i děti. Tajemství křupavého těstíčka tkví v použití perlivé vody a špetky jedlé sody. Pro extra křupavost můžete těstíčko obalit ve strouhance. Brokolici před smažením krátce blanšírujte ve vroucí vodě, aby změkla a zachovala si sytě zelenou barvu.

Těstíčko můžete ochutit podle své fantazie. Skvěle se hodí česnek, bylinky, chilli nebo sýr. Smažte v rozpáleném oleji dozlatova a podávejte s oblíbenou dipou. Brokolice v těstíčku je výborná jako předkrm, příloha nebo lehká večeře.

Brokolicová pizza s nivou

Brokolice a niva, to je kombinace, která si získává stále více příznivců. A není divu, spojení jemné chuti brokolice s pikantní chutí nivy je prostě neodolatelné. Pokud hledáte inspiraci na rychlý a chutný oběd nebo večeři, brokolicová pizza s nivou je skvělou volbou.

Příprava těsta vám zabere jen pár minut a jeho jednoduchost vás mile překvapí. Na tenkém těstě se pak krásně rozvine chuť sýrové směsi s brokolicí. Pro ještě intenzivnější chuť můžete přidat i česnek, slaninu nebo ořechy. Brokolici před pečením krátce blanšírujte, aby na pizze zůstala krásně zelená a křupavá.

Brokolicová pizza s nivou je skvělým příkladem toho, že i ze zdánlivě obyčejných surovin se dá vykouzlit neobyčejný pokrm.

Publikováno: 23. 06. 2024

Kategorie: jídlo a nápoje

Autor: Radovan Křesadlo

Tagy: recepty z brokolice