Vyzkoušejte lahodný pita chléb z Blízkého východu: Recepty a inspirace

Pita Chleba

Pita chleba: Tradiční chléb z Blízkého východu

Pita chléb, tradiční pečivo z Blízkého východu, je známý svou charakteristickou podobou a chutí. Jedná se o tenký, okrouhlý chléb s kapsou ve středu, která umožňuje plnění různými lahůdkami. Tento chléb se peče na vysokých teplotách, čímž vznikají charakteristické vzdušné kapsy uvnitř, které ho dělají měkkým a pružným. Pita chléb je neodmyslitelnou součástí tradičních jídel z Blízkého východu a oblíbeným doplňkem různých pokrmů jako například falafel nebo hummus.

Historie a původ pita chleba

Historie pita chleba sahá až do starověkého Egypta, kde se začal pečeme před více než 4 000 lety. Původně se pekl na horkých kamenech a byl znám jako „pita“, což v arabštině znamená „pečivo“. Tato tradiční lahůdka se postupně rozšířila do celého Blízkého východu a Středomoří, kde si získala oblibu pro svou jednoduchost a univerzálnost. Pita chléb je dodnes nedílnou součástí mnoha jídel v těchto regionech a stále si udržuje své místo mezi oblíbenými druhy chleba po celém světě.

Složení a výživové hodnoty pita chleba

Složení pita chleba je velmi jednoduché, základní ingredience zahrnují mouku, vodu, droždí, sůl a občas i trochu oleje. Tato kombinace vytváří tenké a měkké placky, které se pečou na vysokých teplotách. Pita chléb je bohatý na sacharidy a vlákninu, což poskytuje dlouhotrvající pocit sytosti. Obsahuje také vitamíny skupiny B a minerály jako železo, hořčík a zinek. Díky svému nízkému obsahu tuku je pita chléb vhodnou volbou pro ty, kteří dbají na svou stravu.

Různé způsoby podávání a konzumace pita chleba

Různé způsoby podávání a konzumace pita chleba jsou velmi rozmanité. Pita chléb se často podává jako příloha k různým pokrmům, například ke grilovanému masu, salátům nebo omáčkám. Oblíbeným způsobem je také napaření pita chleba a plnění různými ingrediencemi jako je zelenina, maso nebo tvarohové sýry. Další možností je použití pita chleba jako obalu pro vytvoření lahodného sendviče nebo wrapu. V některých zemích se pita chléb tradičně podává s hummusem, tzatziky nebo jinými dipy. Také se může krájet na trojúhelníky a servírovat jako chuťovka k různým příležitostem.

Recepty na domácí přípravu pita chleba

Recept na domácí přípravu pita chleba je poměrně jednoduchý a vyžaduje pouze základní suroviny. Pro přípravu budete potřebovat 500 g hladké mouky, 1 lžičku soli, 7 g sušeného droždí, 1 lžičku cukru, 2 lžíce olivového oleje a cca 300 ml vlažné vody. Nejprve smíchejte mouku s solí a vytvořte důlek uprostřed. Do něj přidejte rozpuštěné droždí s cukrem a nechte na teplém místě kynout asi 10 minut. Přilijte olej a postupně vmíchejte vodu tak, abyste vytvořili hladké těsto. Těsto nechte kynout dalších cca 30 minut pod utěrkou. Poté ho rozdělte na menší kousky, které vyválejte do tenkých placků. Placky dejte péct do vyhřáté trouby na 250 °C asi po dobu 5-7 minut, dokud nevytvoří charakteristický "pytel". Hotový pita chléb můžete podávat teplý či studený s různými druhy nádivky či dipem.

Zajímavosti a kuriozity spojené s pita chlebem

Zajímavostí spojenou s pita chlebem je jeho unikátní způsob pečení. Pita chléb se tradičně peče v peci zvané tabún, která má tvar plochého kamene nebo plechu. Tento způsob pečení umožňuje chlebu nabýt charakteristickou podušku uvnitř, která je ideální pro naplnění různými náplněmi. Pita chléb také symbolizuje pohostinnost a sdílení jídla, protože se trhá na kousky a podává společně s různými omáčkami a přílohami.

Publikováno: 21. 03. 2024

Kategorie: jídlo

Autor: Adéla Malá

Tagy: pita chleba | chléb z blízkého východu