Užijte si neodolatelnou chuť s plným příkusem: Rib eye steak - lahůdka pro vaše chuťové buňky!

Rib Eye Steak

Úvod k rib eye steak

Rib eye steak je jedním z nejlahodnějších kousků masa, které si můžete dopřát. Jedná se o řízek z roštěného hovězího masa, který je charakteristický svým mramorováním a tukovou přísadou, což dává tomuto jídlu nezaměnitelnou chuť a aroma. Pro perfektní přípravu potřebujete dobré maso, kvalitní koření a umění ho správně upéct na grilu či v pánvi. Každý šéfkuchař má svůj vlastní recept, jak připravit tento lahodný pokrm. Pokud máte rádi maso, určitě byste neměli minout možnost ochutnat rib eye steak.

Původ a historie rib eye steaku

Rib eye steak je oblíbený kus masa, který se těší značné oblibě v mnoha restauracích po celém světě. Pochází z tzv. primárního řezu hovězího masa, což znamená, že jde o kus svalů nacházejících se přímo pod páteří krávy. Historie tohoto chutného jídla sahá až do 19. století, kdy bylo hojné množství dobytka přivezeno do Spojených států amerických. Tento plodný trh umožnil vznik nových řezů masa, které nebyly dříve známé a rib eye steak byl jedním z nich. Dnes si na tento masný kousek po celém světě libují nejenom milovníci steaku, ale i gastrokritici a šéfkuchaři ve hvězdičkových restauracích.

Charakteristika a příprava rib eye steaku

Rib eye steak je jedním z nejoblíbenějších jídel pro opravdové milovníky masa. Charakteristickým znakem tohoto druhu steaků je krajní měkkost, šťavnatost a vysoká chuťová hodnota. Pro perfektní přípravu rib eye steaku je důležité vybrat správné maso - ideální jsou kousky s vysokým obsahem tuku pro dosažení jemnosti a chuti. Při přípravě se doporučuje steak nechat několik hodin marinovat v kořenící směsi, aby se zvýraznila chuť masa. Poté se steak opéká na pánvi či grilu na středně silném ohni, přičemž doba pečení záleží na velikosti a tloušťce kousku masa. Podává se obvykle s různými omáčkami, vlastní šťavnatost steaku by měla stačit jako samotná přísada.

Nejlepší restaurace pro rib eye steak

Pokud jste milovník steaků a hledáte tu nejlepší restauraci pro rib eye steak, mám pro vás skvělý tip. Vyzkoušejte restauraci XYZ, která se pyšní kvalitními masy a umí připravit rib eye steak dokonale podle vašich přání. Jejich tajemstvím je nejen výběr prvotřídního masa, ale také precizní grilování na dřevěném uhlí a poté dokonalé krátkodobé odpočinutí na talíři. Navíc nabízejí široký výběr příloh, které perfektně doplní váš zážitek z degustace rib eye steaku. Pokud hledáte ten pravý gastronomický zážitek, neváhejte a vydejte se právě sem!

Doprovodné přílohy a omáčky k rib eye steaku

Kromě kvalitního masa je pro správnou chuť a výsledný zážitek velmi důležité vybrat správné doprovody a omáčky k rib eye steaku. Mezi nejpopulárnější přílohy patří pečené brambory, různé druhy rýže či smažené houby. Kromě toho se skvěle hodí také listový salát s rajčaty nebo grilovaná zelenina jako paprika, cibule a cuketa. Co se týče omáček, velmi oblíbenou variantou je klasická holandská omáčka na másle s citronovou šťávou a estragonem. Další možnosti jsou například napařené máslo s bylinkami, papriková omáčka nebo pikantní BBQ omáčka. Správně zvolené doprovody a omáčky dokonale doplní chuťový zážitek z rib eye steaku a udělají z něj nezapomenutelný gastronomický zážitek.

Tipy na výběr a nákup kvalitního rib eye steaku

Pokud hledáte to nejlepší kousky steaků, určitě byste neměli přehlédnout rib eye steak. Tento druh steaků se vyznačuje nejen svým charakteristickým mramorováním, ale také skvělou chutí a šťavnatostí. Pokud se chcete ponořit do říše dokonalých chuťových zážitků, následujte tyto tipy na výběr a nákup kvalitního rib eye steaku.

Za prvé je důležité si vybrat správného prodejce. Nejlépe bude, pokud najdete specializovaný obchod s masem známý pro svou kvalitu a čerstvost nabízeného sortimentu. Je velmi pravděpodobné, že zde dostanete lepší možnosti výběru typu masa i konkrétního kusu.

Dále se zaměřte na barvu masa. Kvalitní rib eye steak má tmavě červenou barvu, která naznačuje jeho čerstvost a dobré podmínky při transportu a skladování.

Dalším faktorem je stupeň mramorování. Mramorování ovlivňuje chuť i tuhost masa, protože tuk pronikne do struktury masa během vaření a pečení. Kusy s dobrou rovnoměrnou mramorováním budou mnohem šťavnatější a chutnější.

Konečně, hodnota steaků má své odlišnosti v závislosti na způsobu, jakým byla zvířata krmena. Pokud si to můžete dovolit, volte bio nebo tradiční krmení. Takové kousky masa se naklání k tukovějším řezům a jsou obvykle dražší, ale určitě stojí za investici.

Sledujte tyto tipy při nákupu rib eye steaku a nebudete litovat. Budete mít v ruce kvalitní a chutný steak s minimálním úsilím při jeho vaření nebo pečení.

Jak si vychutnat rib eye steak doma

Máte chuť na kvalitní steak, ale nechce se Vám platit vysoké ceny v restauraci? Rib eye steak si můžete připravit i doma a užít si skvělou chuť a vůni této lahodné pochoutky. Pro začátek si dejte pozor na výběr masa - ideální je vybrat kousky, které jsou dobře prokrvené a obsahují více tuku, což zajišťuje jemnou texturu a bohatší chuť. Poté maso nechte vykynout na pokojové teplotě asi 30 minut a osolte z obou stran hrubozrnnou solí. Stejnoměrně rozehřejte pánev s trochou oleje a pečte steaky podle požadovaného stupně propečení (např. krátký čas 2-3 minuty na každé straně pro medium rare). Nezapomeňte maso po upečení nechat odpočinout asi 5 minut, aby se šťavnatost dokonale rozložila do celého kusu masa. Kromě toho můžete steak ozvláštnit například kořením nebo pouhou přidáním pár listů čerstvé bylinky jako tymián nebo rozmarýn. Svoji jídlo můžete také doplnit oblíbenými přílohami jako brambory, různé druhy zeleniny nebo třeba omáčkou. Připravený rib eye steak si můžete lahodně vychutnat přímo doma za pohodlné atmosféry a s viditelně menším finančním výdejem.

Závěr a doporučení pro milovníky rib eye steaku

Pokud jste milovníkem rib eye steaku, věnujte pozornost kvalitě masa a způsobu jeho přípravy. Pořiďte si kvalitní maso od ověřeného dodavatele a pečlivě ho připravte na grilu nebo pánvi s tukem. Při servírování pamatujte na to, že steak potřebuje dostatek času na odpočinutí, aby byl měkký a šťavnatý. Doporučujeme podávat rib eye steak s kvalitním vínem a přílohou jako je například grilovaná zelenina nebo brambory se smetanou. Pokud budete postupovat podle těchto zásad, určitě oceníte chuť lahodného rib eye steaku na plné pecky.

Publikováno: 28. 10. 2023

Kategorie: restaurace

Autor: Marek Svoboda

Tagy: rib eye steak | jídlo