Tajemství Zelené brány: Pražská restaurace, kam se budete chtít vracet

Zelená Brána

Tradiční česká kuchyně

Česká kuchyně je proslulá svou vydatností a sytými chutěmi. V minulosti byla ovlivněna jak německou a rakouskou kuchyní, tak i kuchyní slovanskou. Typické pro tradiční českou kuchyni je používání masa, zejména vepřového a hovězího, dále pak knedlíků, omáček a polévek.

Mezi nejznámější česká jídla patří svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem, vepřo-knedlo-zelo, guláš s houskovým nebo karlovarským knedlíkem a smažený sýr s bramborovou kaší. Oblíbená je také drůbež, ať už pečená husa s knedlíkem a zelím, nebo smažený řízek.

Kromě hlavních chodů se v české kuchyni setkáme i s celou řadou polévek. Mezi ty nejznámější patří hovězí vývar s nudlemi, česnečka s krutony a kulajda.

V neposlední řadě nesmíme zapomenout ani na české pivo, které je světoznámé svou kvalitou a chutí. Pivo se v Čechách vaří již od středověku a patří k neodmyslitelným součástem české kultury.

Moderní variace jídel

Tradiční jídla v moderním kabátku jsou trendem, který si získává stále větší oblibu. Kuchaři se nebojí experimentovat s chutěmi a texturami a dávají tak starým receptům nový rozměr. Klasická svíčková se tak může proměnit v lehký krém s knedlíčky z pečeného celeru, vepřo knedlo zelo zase v delikátní roládu s jemnou zelno-smetanovou omáčkou. Fantazii se meze nekladou a moderní variace jídel tak otevírají dveře do světa nekonečných kulinářských možností.

Důležitou roli hraje také důraz na čerstvé a kvalitní suroviny. Moderní kuchaři preferují lokální a sezónní produkty, které dodají pokrmům autentickou chuť. Zapomínat nesmíme ani na estetickou stránku jídla. Moderní variace tradičních jídel se servírují s důrazem na detail a vizuální stránku, která láká k ochutnání.

Široká nabídka nápojů

Naše kavárna nabízí široký výběr nápojů pro každou příležitost a chuť. Začněte svůj den s šálkem naší lahodné kávy, připravené z čerstvě namletých kávových zrn. Pro milovníky čaje máme na výběr z různých druhů černých, zelených a ovocných čajů. V horkých dnech osvěží naše domácí limonády z čerstvého ovoce a bylinek. Pro ty, kteří dávají přednost něčemu ostřejšímu, nabízíme výběr piv z lokálních pivovarů a osvěžující cidery. Nechybí ani výběr vín z moravských a zahraničních vinic. Naše nápojové menu doplňují také nealkoholické nápoje, jako jsou domácí ledové čaje, fresh džusy a smoothie.

Sezónní speciality

S příchodem jara se probouzí nejen příroda, ale i naše chuťové buňky touží po svěžích a lehkých jídlech. Zapomeňte na těžká zimní jídla a dopřejte si sezónní zeleninu, jako je chřest, medvědí česnek nebo mladý špenát. Skvěle chutnají v salátech, polévkách nebo jako příloha k masu. Nezapomeňte ani na jahody, které jsou symbolem začátku léta.

Léto je ideální čas na grilování a pikniky v přírodě. Využijte hojnost čerstvé zeleniny, jako jsou cukety, lilky, papriky a rajčata. Skvěle se hodí i ryby a mořské plody. Neodmyslitelnou součástí letního menu jsou také melouny a zmrzlina.

Podzim je ve znamení barevného listí a bohaté úrody. Vychutnejte si dýně, houby, jablka a hrušky. Připravte si z nich polévky, omáčky, koláče nebo je jen tak upečte v troubě.

Zima je obdobím klidu a pohody. Zahřejte se vydatnými polévkami, guláši nebo pečeněmi. Nezapomeňte ani na tradiční vánoční cukroví.

Denní menu za příznivou cenu

V dnešní uspěchané době se mnozí z nás potýkají s nedostatkem času na vaření. Právě proto jsou denní menu v restauracích tak oblíbená. Nabízejí rychlý, chutný a cenově dostupný oběd. Denní menu se obvykle skládá z polévky a hlavního jídla, často s možností výběru z několika variant.

Ceny denního menu se liší v závislosti na lokalitě a typu restaurace. Obecně se ale pohybují v příznivém rozmezí, které potěší vaši peněženku. Mnoho restaurací navíc nabízí zvýhodněné ceny pro studenty, seniory nebo stálé zákazníky.

Denní menu je skvělou volbou pro všechny, kteří si chtějí pochutnat na dobrém jídle bez zbytečných výdajů.

Publikováno: 04. 06. 2024

Kategorie: jídlo a nápoje

Autor: Marek Svoboda

Tagy: zelená brána | restaurace v praze