Sladká symfonie chutí: Objevte kouzlo tureckého dezertu baklava
Původ a historie baklavy
Baklava je úžasná sladkost, kterou si prostě musíte zamilovat. Představte si tenoučké vrstvy křehkého těsta proložené směsí oříšků, to vše zalité voňavým sirupem. Tahle dobrota má kořeny hluboko v historii, i když nikdo přesně neví, kde vznikla. Někdo říká, že první podobné dezerty pekli už v dávné Mezopotámii, jiní zase přisuzují její původ starým Řekům nebo Byzantincům.
V době Osmanské říše se baklava stala opravdovou hvězdou mezi dezerty a sultáni si na ní doslova pochutnávali. Palácové kuchyně byly plné šikovných pekařů, kteří dokázali s těstem filo doslova kouzlit a vytvářet z něj nádherné tvary. Baklava tehdy nebyla jen tak ledajaký zákusek - byla symbolem luxusu a servírovala se hlavně při významných událostech jako svatby nebo náboženské oslavy. Když se pak Osmanská říše rozpadla, tenhle báječný dezert si našel cestu do mnoha dalších zemí, kde si ho lidé upravili podle svého a zařadili ho mezi své oblíbené pochoutky.
Charakteristické ingredience
Baklava je skutečný poklad orientální kuchyně, který si našel cestu do našich srdcí i přes to, že pochází z daleké ciziny. Když se řekne baklava, většina z nás si vybaví Turecko, ale tento dezert má kořeny ještě hlouběji v historii. To, co dělá baklavu tak výjimečnou, je dokonalá souhra několika prostých surovin. Tenoučké plátky filo těsta, křehké jako motýlí křídla, se vrství jeden na druhý a každý se štědře potírá rozpuštěným máslem. Duší celého dezertu je náplň, která se liší podle místních zvyklostí a tradic. V klasické verzi převládají nasekané vlašské ořechy nebo pistácie, promíchané s cukrem a voňavým kořením - především skořicí a kardamomem. Právě toto koření vytváří nezaměnitelnou vůni, která vás přenese přímo do orientálního bazaru. Závěrečnou tečkou je přelití upečené baklavy vychladlým sirupem, do kterého se přidává citronová šťáva nebo růžová voda - to dává sladkosti její šťavnatost a nezaměnitelnou chuť.
Příprava tenkého těsta
Kdo by nemiloval baklavu? Tenhle božský turecký zákusek má za sebou staletí historie a jeho kouzlo spočívá hlavně v tom neskutečně tenkém těstě. Musí být tak jemné, že když ho zvednete proti světlu, měli byste přes něj skoro vidět - jako přes papír. Já vím, zní to složitě, ale věřte mi, že to zvládnete. Potřebujete jen kvalitní hladkou mouku, vodu a špetičku soli. Někdo přidává vajíčko nebo jogurt, aby těsto bylo vláčnější, ale není to nutné. Hlavní je pořádně ho propracovat, až je krásně pružné a přestane se lepit na ruce. Pak ho nechte chvilku odpočinout - těsto si to zaslouží a vy taky. Naše babičky to dělaly postaru - roztahovaly těsto rukama na obrovském stole, až bylo průsvitné jako pavučinka. Dneska můžete použít váleček, ale opatrně s ním, ať těsto nepotrháte. Když tohle všechno zvládnete, máte napůl vyhráno. Taková domácí baklava pak chutná jako z pohádky Tisíce a jedné noci - křupavá, sladká a naprosto neodolatelná.
Baklava, sladká symfonie tenkých vrstev těsta, ořechů a medu, je důkazem, že turecká kuchyně je plná poezie.
Marek Novotný
Vrstvení s ořechy a máslem
Turecké sladkosti jsou úžasné - a baklava je mezi nimi královna. Když se do ní zakousnete, ucítíte ty křehounké vrstvy filo těsta, co se střídají s voňavou ořechovou náplní. Nejčastěji se používají vlašáky, pistácie nebo mandle, co se rozemelou na jemný prach, aby pustily všechnu svoji chuť a vůni. Každá vrstvička těsta se pečlivě potře rozpuštěným máslem, až se z toho celý dezert krásně rozvoní a při pečení dostane zlatavou barvu. Některé cukrářky dávají třeba dvacet vrstev, ty zkušenější jich zvládnou i čtyřicet. Když se baklava upeče do křupava, přijde to nejlepší - zalije se sladkým sirupem, který se krásně vsákne dovnitř a spojí všechny chutě dohromady. Ten sirup je většinou z vody a cukru, někdy se přidá citron, med nebo růžová voda pro extra šmrnc.
Vlastnost | Baklava |
---|---|
Původ | Osmanská říše |
Typ dezertu | Sladký, pečený |
Hlavní ingredience | Listové těsto, ořechy, sirup (med, cukr, citron) |
Pečení dozlatova
Když připravujete baklavu, tu proslulou orientální pochoutku, je pečení naprosto zásadní. Křehké filo těsto se vrství spolu s drcenou ořechovou náplní a po dopečení se prolije voňavým sladkým sirupem. Správně upečená baklava se pozná podle nádherně zlatavého odstínu na povrchu. Pokud ji vytáhnete z trouby moc brzy, zůstane těsto uvnitř nedopečené, ale když ji tam necháte příliš dlouho, bude přeschlá a tvrdá jako kámen. Ideální je péct ji v troubě vyhřáté na 180 stupňů zhruba 30 až 40 minut, dokud povrch nezíská ten správný zlatohnědý nádech. Jakmile je hotová, hned ji zalijte předem připraveným vychladlým sirupem.
Sirupová zálivka
Když mluvíme o pravé baklavě, nemůžeme opomenout ten kouzelný sirup, který jí dává život. Je to právě tahle sladká esence, co spolu s křehkými plátky těsta a voňavými ořechy vytváří tu pravou tureckou pochoutku. Základem je jednoduchá směs cukru, vody a šťávy z citronu - ta poslední přísada je fakt důležitá, protože nejen že osvěží chuť, ale taky zabrání, aby se cukr měnil v krystalky. Celé to musíte trpělivě vařit, až vznikne hustý, lesklý sirup. Někdo rád přidává i růžovou vodu, kůru z pomeranče nebo třeba hřebíček - to už záleží na chuti a tradici. Nejdůležitější moment přijde, když se horký sirup zlehka nalévá na studenou baklavu. Ta ho do sebe nasaje jako houba a promění se v šťavnatou dobrotu. Sirup musí být akorát - dost sladký, aby baklava byla tím, čím má být, ale ne zas přeslazený, aby nepřebil chuť křupavých ořechů a jemného těsta.
Různé druhy a tvary
Když ochutnáte baklavu, je to jako byste otevřeli bránu do světa orientálních lahůdek. Tohle úžasné pečivo, kde se střídají tenoučké vrstvy křehkého těsta s ořechovou náplní, najdete v různých podobách od Istanbulu až po Athény. Turecká verze, kterou mnozí považují za tu nejlepší, vás okouzlí svými průsvitnými plátky těsta, které se vám doslova rozpustí v ústech, a štědrou vrstvou drcených pistácií nebo vlašáků. Řekové do své baklavy s láskou přidávají med a voňavou skořici, zatímco v Ázerbájdžánu vás překvapí exotická kombinace kardamomu a hřebíčku. A ty tvary! Někde si pochutnáte na klasických čtverečcích, jinde vás okouzlí spirálky nebo dokonce kousky vypadající jako květiny. Každý region si tohle sladké potěšení upravil podle svého, ale jedno mají společné - jsou to malá umělecká díla plná chuti.
Servírování a tradice
Baklava, tohle úžasné orientální pokušení z křehkých plátků fila a nadrcených ořechů, přelité voňavým medovým sirupem, se většinou krájí do elegantních tvarů. Tahle sladká pochoutka, která si našla cestu z tureckých cukráren do celého světa, chutná nejlíp s pořádně silnou tureckou kávou nebo vonícím čajem. Když se baklava podává, často ji doprovází i další dobroty z východní kuchyně - třeba měkoučký lokum nebo šťavnaté kandované ovoce. V Turecku nesmí tahle sladká delikatesa chybět na žádné pořádné oslavě, ať už jde o svatbu, náboženský svátek nebo rodinné setkání. Když si dáte baklavu, říká se, že vám přinese radost, bohatství a život sladký jako med.
Baklava v české kuchyni
Když se řekne baklava, většina z nás si vybaví lahodný dezert plný ořechů a medu. I když ho dnes běžně najdeme v českých cukrárnách, jeho kořeny sahají daleko na východ do bývalé Osmanské říše. Postupně si našel cestu do evropských kuchyní a nakonec dorazil i k nám. Od 19. století, kdy se u nás začal objevovat, si získal srdce mnoha mlsných jazýčků. Dnes už si můžeme pochutnat na různých verzích - někdo nedá dopustit na klasiku s vlašskými ořechy, jiní preferují pistáciovou variantu nebo extra medovou dobrotu mezi křehkými plátky filo těsta.
Publikováno: 22. 05. 2025
Kategorie: jídlo a pití