Objevte Onigirazu: Japonský Sendvič, Který Si Zamilujete
Co je onigirazu
Znáte onigirazu? Je to takový japonský rýžový sendvič, který si v poslední době získává čím dál větší oblibu. Není to klasické onigiri, co má tvar trojúhelníku nebo kuličky - tohle je spíš jako hranatý sendvič zabalený v mořské řase nori. Dovnitř přijde vrstva sushi rýže a pak můžete popustit uzdu fantazii - dát tam třeba kousek grilovaného masa, rybu, zeleninu, smažené tofu nebo vajíčko. Onigirazu je prostě super věc, když potřebujete něco rychlého s sebou do práce nebo když děti spěchají do školy. Je to jednoduché na přípravu a každý si ho může udělat přesně podle svého gusta. Takhle nápaditě a prakticky umí Japonci povýšit obyčejnou rýži na chutné jídlo, které navíc skvěle vypadá.
Původ a historie
Onigirazu se sice podobá klasickému onigiri, ale tahle japonská pochoutka má úplně jiný příběh. Zatímco onigiri patří k tradičním japonským jídlům už celá staletí, onigirazu je vlastně takový nováček. Objevilo se teprve v devadesátých letech minulého století, když ho někdo vymyslel a dal do populární japonské kuchařky. Byl to vlastně takový chytrý nápad - rychlá a jednoduchá náhrada za klasické bento boxy, co si Japonci nosí do práce nebo do školy. A proč se onigirazu tak rychle chytilo? Jednak se dá připravit fakt jednoduše a taky do něj můžete dát prakticky cokoliv, co vás napadne.
Ingredience pro onigirazu
Onigirazu je skvělý vynález, se kterým můžete donekonečna experimentovat. Je to vlastně takové japonské sendvičové sushi, které zvládne připravit úplně každý. Základem je kvalitní sushi rýže - musí být správně lepivá, aby držela tvar. K tomu potřebujete nori řasy, které celému pokrmu dávají charakteristickou chuť moře. Vybírejte pouze přírodní, neochucené řasy, protože jejich přirozená slanost je pro výsledek zásadní. Do středu pak přijde to nejlepší - náplň podle vaší chuti. Skvěle funguje kombinace grilovaného lososa s avokádem a trochou majonézy, nebo můžete zkusit restované tofu se zeleninou přelité teriyaki omáčkou. Klasikou je také tuňákový salát - stačí smíchat tuňáka s majonézou a nasekanou jarní cibulkou. Klidně experimentujte s různými druhy mas, ryb, zeleniny nebo sýrů. Hlavní je, aby náplň měla výraznou chuť a šťávu.
Různé druhy náplní
Onigirazu je skvělá moderní verze klasického japonského riče, se kterým si můžete vyhrát podle vlastní chuti. Není to nic složitého - prostě si vyberte, co máte rádi, a pusťte se do toho. Spousta lidí si oblíbila třeba grilovaného lososa nebo tuňáka, křupavé krevetové tempury, nebo šťavnaté kuřecí teriyaki. Někdo zase nedá dopustit na hovězí yakiniku.
A co teprve zelenina! Můžete tam dát prakticky cokoliv - od krémového avokáda přes křupavou okurku až po pikantní ředkvičky. Skvěle fungují i křehké listy salátu nebo nakládaný zázvor pro extra říz. A když to celé doladíte trochou majonézy, kapkou sójovky, pálivým wasabi nebo voňavým sezamovým olejem, máte hotovou pochoutku.
Tipy pro přípravu rýže
Když děláte onigirazu, musíte začít tou nejdůležitější věcí - rýží. Je to základ všeho, takže si na ní dejte extra záležet. Sežeňte si japonskou krátkozrnnou rýži, ta je na to nejlepší. Než ji hodíte do hrnce, pořádně ji propláchněte. Prostě ji dejte do cedníku a proplachujte tak dlouho, dokud z ní neteče čistá voda. Na vaření si pohlídejte správné množství vody - většinou je to na jeden díl rýže asi díl a čtvrt vody. Jestli chcete být fakt machr, hoďte do vody kousek mořské řasy kombu. Po uvaření to nechte chvilku odstát, tak deset minut. Pak přijde to nejdůležitější - ochucení. Smíchejte rýžový ocet, cukr a sůl, a opatrně to zamíchejte do rýže. Používejte dřevěnou lžíci a buďte na rýži jemní, ať z ní neuděláte kaši. Když to uděláte správně, rýže se bude krásně lesknout a lepit, ale jednotlivá zrnka budou pořád hezky oddělená. A s takovou rýží už pak hravě poskládáte onigirazu, které drží pohromadě jako švýcarské hodinky.
Zabalení a tvarování
Onigirazu je vlastně taková japonská variace sendviče, která se od tradičních onigiri dost liší. Nejde jen o jiný tvar, ale celkově o odlišný přístup k přípravě. Na rozdíl od klasických onigiri, které se pečlivě tvarují do trojúhelníků nebo kuliček, se onigirazu dělá mnohem jednodušeji. Stačí na list mořské řasy nori rozložit vrstvu rýže, přidat oblíbené ingredience a celé to zabalit do úhledného balíčku, většinou ve tvaru čtverce. Je to tak praktické a čisté, že si ho můžete vzít kamkoliv - do práce, do školy nebo třeba na výlet. Žádné ušpiněné ruce, žádné složité tvarování, prostě jen rychlé a chutné jídlo na cesty.
Onigirazu, to je jako sushi naruby, ale s nekonečnými možnostmi. Rýže objímá lahodné náplně a vytváří tak perfektní svačinu na cesty, do práce nebo jen tak na chuť.
Zdena Procházková
Vegetariánské a veganské varianty
Když přijde na japonskou kuchyni, je onigirazu naprostá bomba! Jasně, většina lidí si představí klasiku s masem nebo rybou, ale věřte nebo ne, i bez nich to stojí za to. Zkuste třeba tofu - je to taková kouzelná věc, co nasaje všechny chutě kolem. Stačí ho naložit do teriyaki nebo miso a máte luxusní základ. A co takhle houbičky? Shiitake nebo hlíva vám dají tu správnou masovou chuť, že ani nepoznáte rozdíl. No a zelenina, to je základ - špenát pro šťávu, křupavá mrkev, pikantní ředkvičky nebo krémové avokádo, to všechno tam patří. Prostě si to poskládejte podle svého gusta. V tom je krása onigirazu - každý si najde to svoje!
Servírování a skladování
Onigirazu si vychutnáte nejlíp hned po přípravě, dokud je rýže příjemně teplá a všechny ingredience uvnitř krásně čerstvé. Pro pravou japonskou atmosféru je podávejte na menších talířcích společně s nakládaným zázvorem a trochou sójovky na přilepšení chuti. Pokud si je chcete nachystat dopředu, nechte je nejdřív pořádně vychladnout a pak je pečlivě obalte potravinovou fólií. V lednici vydrží maximálně jeden den. Než se do nich pustíte, vytáhněte je na chvíli ven, ať se trochu ohřejí, nebo je krátce prohoďte mikrovlnkou. Je dobré vědět, že rýže postupně ztvrdne, takže čím dřív je sníte, tím líp. A i když je můžete dát do lednice, do mrazáku s nimi rozhodně nechoďte - náplň by ztratila svoji šťavnatost a chuť by už nebyla ono.
Oblíbenost a rozšíření
Onigirazu se u nás pomalu stává hitem, a není divu proč. Je to vlastně taková japonská varianta sendviče, kterou zvládne připravit úplně každý. Když spěcháte do práce nebo potřebujete rychlou svačinu, onigirazu je skvělá volba. Co je na něm super? Můžete do něj dát prakticky cokoliv, co vám chutná. Ať už máte rádi tuňáka s majonézou, grilované kuřecí s křupavou zeleninou, nebo třeba tofu s avokádem pro vegany - fantazii se meze nekladou.
Vlastnost | Onigirazu | Onigiri |
---|---|---|
Tvar | Plochý, trojúhelníkový | Koule, trojúhelník |
Náplň | Různé, často i teplé suroviny | Tradičně umeboshi, losos; omezeno na studené suroviny |
Příprava | Zabaleno do nori jako sendvič | Rýže tvarovaná s náplní uvnitř, volitelně zabalená do nori |
I když se tenhle japonský sendvič stává čím dál populárnější, pořád má k popularitě sushi nebo ramenu docela daleko. Zatímco na sushi nebo misku ramenu narazíte skoro na každém rohu, onigirazu seženete spíš jen ve speciálních japonských bistrkách nebo obchůdcích s asijskými dobrotami. Ale jak už to tak bývá, Češi si japonskou kuchyni zamilovali a čím dál víc lidí se zajímá o zdravější stravování. Takže vsadím se, že onigirazu brzy uvidíme mnohem častěji i u nás doma na talíři.
0 Onigirazu versus onigiri
Když se řekne japonské jídlo, většina z nás si vybaví sushi. Ale v Japonsku frčí něco úplně jiného - onigiri a jeho moderní bráška onigirazu. Onigiri znají Japonci už od pradávna, ale onigirazu je nováček, který se objevil teprve v devadesátkách.
Je to vlastně takový japonský sendvič. Místo chleba se používá rýže a mořská řasa, do které se zabalí různé dobroty. Zatímco klasické onigiri je pěkně kulaťoučké nebo do trojúhelníčku, onigirazu je placatější a hranatější - prostě jako ten sendvič.
A v čem je onigirazu tak super? Můžete do něj nacpat prakticky cokoliv, co vás napadne. Je to vlastně takové pořádné jídlo do ruky, které vás zasytí mnohem víc než jeho tradiční verze. Není divu, že si ho zamilovali nejen Japonci, ale i lidi po celém světě. Je to prostě šikovná svačinka pro každého, kdo má rád asijskou kuchyni s moderním twistem.
Publikováno: 21. 06. 2025
Kategorie: jídlo a pití