Nadýchané potěšení: Palačinky s tvarohem provoní váš domov

Palačinky S Tvarohem

Lahodné palačinky s tvarohem

Palačinky s tvarohem, tenká labuž z pánve, která v Čechách evokuje vzpomínky na dětství a babičky. Nadýchané, zlatavé a plněné sladkou smetanovou náplní – kdo by odolal? Těsto, jednoduché jako facka, se skládá z mouky, mléka, vajec a špetky soli. Tajemství tkví v jeho řádném odpočinutí, aby se lepek rozvinul a palačinky se netrhaly. Zatímco těsto odpočívá, připravíme si tvarohovou náplň. Jemný tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutkem. Pro extra krémovou konzistenci můžeme přidat i zakysanou smetanu.

A pak už jen smažíme tenké palačinky dozlatova. Každou palačinku potřeme tvarohovou náplní, svineme a můžeme podávat. Palačinky s tvarohem chutnají skvěle samotné, ale fantazii se meze nekladou. Posypat je můžeme moučkovým cukrem, přidat čerstvé ovoce, šlehačku nebo povidla. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, palačinky s tvarohem vás zaručeně potěší.

Klasický český recept

Palačinky s tvarohem, tenké a voňavé, to je klasika, která nikdy neomrzí. Jsou symbolem české kuchyně a evokují vzpomínky na dětství u babičky. Příprava těsta je jednoduchá, stačí smíchat hladkou mouku, mléko, vejce a špetku soli. Tajemství dokonalých palačinek spočívá v odpočinutí těsta, ideálně alespoň 30 minut. Na rozpálené pánvi s kapkou oleje se pak smaží tenké palačinky dozlatova z obou stran.

Tvaroh, srdcem celé dobroty, se smíchá s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutkem. Pro osvěžující chuť se přidává citronová kůra. Palačinky se plní tvarohovou směsí a srolují se do ruličky. Před podáváním se palačinky s tvarohem posypou moučkovým cukrem a polijí rozpuštěným máslem. Pro zpestření se podávají s čerstvým ovocem, kompotem nebo šlehačkou.

Tipy pro dokonalé palačinky

Palačinky s tvarohem jsou českou klasikou, ale ne vždy se povedou na jedničku. Někdy jsou moc tuhé, jindy se trhají nebo jsou bez chuti. S našimi tipy ale dosáhnete dokonalosti pokaždé!

Základem je kvalitní tvaroh. Vyberte si ten tučnější, bude v náplni krásně vláčný. Pro jemnější konzistenci ho prolisujte nebo rozmixujte. Do náplně se skvěle hodí rozinky namočené v rumu, vanilkový cukr nebo citronová kůra.

Těsto na palačinky by mělo být hladké a bez hrudek. Místo části mléka zkuste přidat perlivou vodu, palačinky budou nadýchanější. Před smažením těsto nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici, uvolní se tak lepek.

Palačinky smažte na nepřilnavé pánvi s tenkým dnem a dozlatova z obou stran. Pro rovnoměrné rozlití těsta používejte menší naběračku. Hotové palačinky skládejte na sebe, zůstanou tak krásně vláčné.

Nebojte se experimentovat! Do tvarohové náplně můžete přidat ovoce, ořechy nebo čokoládu. Palačinky můžete podávat posypané moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem nebo zakysanou smetanou.

Variace náplně s tvarohem

Sladké palačinky s tvarohem milujeme snad všichni. Co ale zkusit trochu experimentovat a dát klasice nový rozměr? Tvaroh je sám o sobě dost univerzální a snese se s mnoha dalšími ingrediencemi. Pro sladkou tečku zkuste přidat do tvarohové náplně rozinky namočené v rumu. Dětem určitě zachutnají kousky čerstvého ovoce jako jahody, borůvky nebo maliny. V létě osvěží kombinace tvarohu s meruňkami a posypka z opražených mandlí. Pro milovníky čokolády nesmí chybět nastrouhaná hořká čokoláda nebo kakao.

A co takhle slaná varianta? I tady se fantazii meze nekladou. Do tvarohu výborně pasuje čerstvá pažitka, kopr nebo petrželka. Pikantnější verzi dodá špetka chilli nebo prolisovaný česnek. Milovníci výraznějších chutí můžou zkusit přidat do tvarohu i nadrobno nakrájenou uzenou slaninu nebo šunku. Slané palačinky s tvarohem pak můžete podávat jako lehkou večeři s zeleninovým salátem.

Servírování a zdobení

Palačinky s tvarohem, tyhle tenké voňavé placky, si zaslouží i krásnou prezentaci. Nebojte se experimentovat a popusťte uzdu fantazii. Palačinky můžete skládat, rolovat, nebo třeba tvořit trojúhelníčky. Skvěle vypadá, když je naskládáte na sebe do věžičky a ozdobíte kopečkem zakysané smetany. Pro luxusnější dojem pokapejte vršek trochou čokoládové polevy a ozdobte čerstvým ovocem. Jahody, maliny, borůvky, banán, broskev, fantazii se meze nekladou. Pokud máte rádi sladší varianty, posypte palačinky moučkovým cukrem nebo zakápněte medem či javorovým sirupem. Pro ty, co preferují svěžejší chuť, doporučujeme ozdobit palačinky lístky máty nebo meduňky. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, nezapomeňte, že nejdůležitější je, aby vám palačinky chutnaly.

Palačinky pro každou příležitost

Palačinky s tvarohem, tenká voňavá placka s lahodnou náplní, to je klasika, která nikdy neomrzí. Jsou jako stvořené pro každou příležitost – sladká tečka po nedělním obědě, rychlá večeře pro celou rodinu nebo jen tak pro potěšení. Jejich příprava je snadná a rychlá, a přitom si s nimi můžete vyhrát dle libosti.

Základem jsou tenké palačinky, které se dají připravit na mnoho způsobů. Klasikou je těsto z mléka, vajec a hladké mouky, ale fantazii se meze nekladou. Přidat můžete špetku vanilky pro omamnou vůni, skořici pro hřejivou chuť nebo kakao pro kakaovou verzi.

A co teprve náplň! Tvaroh, ten je základ. Můžete ho použít jen tak, smíchaný s cukrem a vanilkou, nebo ho ozvláštnit rozinkami, kandovaným ovocem, ořechy, čerstvým ovocem nebo marmeládou. Pro ty, kteří preferují slanou verzi, se nabízí kombinace tvarohu s bylinkami, špenátem nebo uzeným lososem.

Palačinky s tvarohem jsou zkrátka univerzální pochoutkou, která potěší malé i velké. Ať už je připravíte na jakýkoli způsob, vždycky si pochutnáte.

Publikováno: 25. 06. 2024

Kategorie: jídlo a nápoje

Autor: Radovan Křesadlo

Tagy: palačinky s tvarohem | pancakes with cottage cheese