Kur domácí: Tajemství šťavnatého pečení od babičky
Historie chovu drůbeže
Historie našeho domácího kuřete sahá až do dávných dob jihovýchodní Asie. Tenkrát lidi chovali kohouty hlavně kvůli zápasům a různým náboženským obřadům. Až postupem času přišli na to, že kuřata jsou skvělým zdrojem masa a vajec. Ve starém Římě už byli v chovu kuřat opravdoví mistři - uměli líhnout vejce a vykrmovat kuřata na maso jako nikdo jiný. Když pak Římská říše padla, chov kuřat šel na čas do ústraní, ale ve středověku se zase vrátil do módy. Velký zlom přišel s průmyslovou revolucí v 19. století, kdy se z chovu kuřat stal pořádný byznys. Šlechtitelé vytvořili nová plemena, která rostla jako z vody a měla víc masa. Dneska? Kuřecí je prostě všude - je to nejdostupnější a nejlevnější maso, co můžete sehnat.
Plemena kura domácího
Domácí kur se dneska chová v nejrůznějších plemenech, která se od sebe dost liší jak vzhledem, tak i tím, k čemu jsou vlastně dobrá. Když chcete chovat slepice na maso, sáhnete nejspíš po masných plemenech - ty totiž rychle rostou a mají pořádně velké tělo. Nejběžnější jsou asi brojleři, což jsou kříženci vyšlechtění přesně proto, aby z nich bylo co nejvíc masa. Na chov jsou docela nenáročné a za pár týdnů už můžou jít na porážku. Kromě brojlerů máme i další masná plemena jako třeba plymutky, kornatky nebo kohiny. Tyhle plemena se hodí i pro menší chovatele, protože kromě masa dávají i slušné množství vajec. Než se ale do chovu pustíte, je fajn si rozmyslet, kolik máte místa, času a taky peněz.
Výživa a krmení
Kur domácí potřebuje pestrou a vyváženou stravu, aby dobře prospíval. Slepice na vejce musí dostávat kvalitní nosnou směs, která jim dodá vše potřebné pro pravidelnou snášku. Je fajn jim občas přilepšit kuchyňskými zbytky - třeba zeleninou, ovocem nebo uvařenými bramborami či rýží. Samozřejmostí je čistá voda kdykoliv během dne.
Když chováme drůbež na maso - ať už kuřata, kachny, husy nebo krůty - musíme myslet na jejich speciální výživové požadavky. Ty se mění podle druhu a věku ptáků. Pro šťavnaté a kvalitní maso je klíčové vybrat správnou krmnou směs, která sedí konkrétnímu druhu a věku. Masná drůbež potřebuje víc bílkovin a energie než nosnice. Kromě směsí jim prospěje i čerstvá zelenina, ovoce a zelené krmení.
Je potřeba mít drůbež pod dohledem a všímat si, jak se jí daří. Když něco nehraje, upravíme krmení. Pokud si nejsme jistí správným složením krmiva, zajdeme se poradit k veterináři nebo odborníkovi na výživu. Vždyť správné krmení je základ pro zdravou a spokojenou drůbež, která dobře snáší nebo roste.
Ustájení a výběhy
Pro šťastný život potřebují naše slepičky a kuřátka pořádný prostor k životu. Kurník musí být suchý, vzdušný a hlavně bezpečný před liškami a kunami. Správně zvolená podestýlka je základ - dobře saje vlhkost a drží teplo. Nejlíp se osvědčila sláma, hobliny nebo nadrcené dřevo. Každá správná slepice potřebuje bidýlko na spaní a útulné hnízdo na snášení vajíček. Venku musí mít naši opeření kamarádi dost místa na procházky, zobání trávy a vyhřívání se na sluníčku. Výběh ohraničíme pevným plotem, aby se dovnitř nedostali nezvaní hosté. Nesmíme zapomenout ani na stinná místečka a přístřešky proti dešti. Kolik máme slepiček, tolik potřebují prostoru na běhání.
Vlastnost | Kur domácí | Komerčně chované kuře |
---|---|---|
Prostor na kuře | Variabilní, obvykle větší | Omezený, často přeplněné haly |
Strava | Pestrá, zahrnuje zbytky z kuchyně, hmyz, trávu | Krmná směs s vysokým obsahem bílkovin a kukuřice |
Rychlost růstu | Pomalý, až 6 měsíců do porážkové váhy | Velmi rychlý, 4-6 týdnů do porážkové váhy |
Chuť masa | Výraznější, závisí na stravě a pohybu | Méně výrazná, uniformní |
Zdraví a prevence nemocí
Když chováte doma kura domácího na maso, musíte se o něj dobře starat - je to otázka etiky i vašeho zdraví. Je lepší nemocem předcházet, než je pak složitě léčit. Základ je udržovat všechno v čistotě. Kurník a výběh potřebují pravidelný úklid, musíte odnášet trus a zbytky žrádla. Hodně důležité je také větrání, aby tam nebylo vlhko a nemohly se tam množit bakterie. Slepice potřebují kvalitní krmení a čerstvou vodu, aby byly zdravé a odolné. Nesmíte zapomenout ani na dostatek místa, aby se mohly hýbat. Když jsou ve stresu a nemůžou se pohybovat, snadno onemocní. Proto je dobré je pořád pozorovat - jestli se chovají normálně, žerou jak mají, nemají rýmu nebo něco s očima. Kdyby vám něco bylo divné, radši zavolejte zvěrolékaři.
Porážka a zpracování masa
Domácí zabijačka drůbeže a králíků není jen tak - musíme vědět, jak na to a znát předpisy. Než začneme, je potřeba se postarat, aby kur domácí a další zvířata nebyla ve stresu. Šetrné zacházení je základ. Než se do toho pustíte sami, zeptejte se zkušených hospodářů nebo zvěrolékaře na správný postup. Maso se musí zpracovávat v čistotě a chladu, ať se nezkazí. Když správně stáhnete kůži, vykucháte a naporcujete, vydrží maso dlouho čerstvé a chutné. Pokud s tím začínáte, nechte si nejdřív ukázat od někoho, kdo to umí. Nezapomeňte - domácí zabijačka je vážná věc, musíte vědět co děláte a mít respekt ke zvířeti.
Kur domácí, chovaný s láskou a respektem k jeho přirozeným potřebám, je nejen zdrojem chutného masa, ale i symbolem zdravého vztahu člověka k přírodě.
Bořivoj Kovář
Recepty a inspirace
Kur domácí je základ naší kuchyně a nabízí spoustu chutných možností. Když si upečete kuře s voňavou bylinkovou krustou, nemůžete šlápnout vedle. Stačí ho namazat máslem, posypat čerstvým tymiánem a rozmarýnem a nechat v troubě, dokud nezezlátne. Jestli máte rádi šťavnaté maso, zkuste kuře upéct na podkladu z čerstvé zeleniny. Kombinace cibule, mrkve a celeru dodá masu báječnou chuť a vůni. Z kuřecího masa uvaříte taky skvělé polévky. V zimě není nic lepšího než horký kuřecí vývar s domácími nudlemi. Když toužíte po něčem lehčím, připravte si kuřecí polévku s jarní zeleninou a bylinkami. Fantazii se rozhodně meze nekladou - můžete zkoušet různé recepty a nechat se inspirovat tím, co zrovna roste na zahrádce nebo seženete na trhu.
Publikováno: 26. 02. 2025
Kategorie: jídlo a pití