Krufin: Tradiční pochoutka, která vás dostane!

Krufin

Co je to krufin?

Krufin je tradiční české pečivo, které se obvykle peče z kynutého těsta. Jeho tvar připomíná bochánek chleba s otvorem uprostřed, díky kterému se mu také někdy říká "prstenec". Krufin se nejčastěji peče z bílé pšeničné mouky, ale existují i varianty z celozrnné mouky nebo s přídavkem brambor.

Těsto na krufin se zadělává s droždím, cukrem, mlékem a vejci. Po vykynutí se uprostřed udělá otvor, který se během pečení ještě zvětší. Díky tomuto otvoru má krufin křupavou kůrku a nadýchanou střídku.

Krufin se dá jíst samotný, ale výborně chutná i s máslem, marmeládou nebo medem. Často se podává také k sýrům a uzeninám. V minulosti byl krufin oblíbeným pečivem na vesnicích, kde se pekl v pecích na dřevo. Dnes se dá koupit v pekárnách a supermarketech, ale stále si ho mnoho lidí peče doma podle tradičních receptů.

Historie a původ

Krufiny a pečivo, dva základní kameny české kuchyně, mají historii sahající hluboko do minulosti. Krufiny, zrnité kaše vařené z prosa, pohanky nebo ječmene, patřily k nejstarším pokrmům našich předků. Jejich příprava byla nenáročná a sytily po dlouhou dobu, což z nich činilo ideální jídlo pro pracující lid. Postupem času se do krufin začaly přidávat různé přísady, jako sušené ovoce, ořechy nebo med, čímž se obohatila jejich chuť i nutriční hodnota. Pečivo, ať už ve formě placků pečených na ohni nebo kynutých bochníků, se na stolech objevovalo o něco později. Jeho výroba vyžadovala větší zručnost a znalosti, a proto se pekařské řemeslo těšilo velké úctě. Pečivo se konzumovalo nejen při všedních, ale i svátečních příležitostech a jeho podoba a symbolika se lišily v závislosti na regionu a tradicích. Krufiny i pečivo tak po staletí utvářely stravovací návyky Čechů a staly se nedílnou součástí jejich kulturního dědictví. Dnes zažívají tyto tradiční pokrmy renesanci a objevují se v moderních úpravách na stolech gurmánů i milovníků poctivé domácí kuchyně.

Typy a varianty krufinu

Krufin, tradiční pochoutka českých domácností, se pyšní širokou škálou variant. Liší se nejen tvarem a velikostí, ale i použitými surovinami a náplněmi. Mezi nejoblíbenější patří bezesporu klasický kulatý krufin z kynutého těsta, který se podává nejčastěji s máslem a marmeládou. Oblíbenou variantou je i makový krufin, do jehož náplně se přidávají rozemleté mák, cukr a rum. Pro milovníky ořechů je tu pak ořechový krufin, jehož náplň tvoří mleté vlašské ořechy, cukr a skořice.

Vedle klasických kulatých krufinů se setkáváme i s jejich dalšími tvary. Oblíbené jsou například krufiny copánkové, věnečky či šneci. Tyto tvary se často plní tvarohovou, povidlovou nebo makovou náplní.

Kromě kynutého těsta se krufiny připravují i z listového těsta. Tyto varianty se vyznačují křehkostí a jemností. Listové krufiny se plní nejčastěji krémem, ovocem nebo čokoládou.

Ať už si vyberete jakoukoli variantu, krufin vám zaručeně zpříjemní snídani, svačinu nebo odpolední kávu.

Ingredience a příprava

Krufin a pečivo, to je dvojice, která k sobě neodmyslitelně patří. Ať už se chystáte na snídani, svačinu nebo jen tak na chuť, správný výběr ingrediencí je klíčem k úspěchu. Pro přípravu křupavého pečiva je základem kvalitní mouka, ideálně hladká pšeničná. Pro jemnější strukturu můžete část nahradit moukou špaldovou nebo žitnou. Důležitou roli hraje také droždí, které dodá pečivu na objemu a vláčnosti. Pro aktivaci droždí je potřeba teplé mléko nebo voda a špetka cukru. Do těsta dále přidáváme vejce, která zlepší jeho strukturu a barvu, a sůl pro vyvážení chuti. Pro vláčnost a křehkost je vhodné přidat do těsta i rozpuštěné máslo nebo olej.

Co se týče krufinu, fantazii se meze nekladou. Sladké varianty si žádají tvaroh, cukr, vanilku a vejce. Pro osvěžující chuť můžete přidat ovoce, ořechy nebo čokoládu. Slané krufiny zase skvěle doplní šunka, sýr, zelenina nebo houby. Před pečením je důležité těsto nechat vykynout, aby bylo nadýchané a lehké. Pečeme v předem vyhřáté troubě dozlatova.

Servírování a konzumace

Krufin a pečivo se nejlépe podávají čerstvé, kdy jsou jejich chuť a textura nejlepší. Teplý krufin s křupavou kůrkou a nadýchaným vnitřkem je opravdovou lahůdkou. Můžete ho potřít rozpuštěným máslem pro ještě intenzivnější chuť a vůni. Pečivo, jako jsou rohlíky, housky nebo koláče, je také vynikající čerstvé. Křupavá kůrka a měkký vnitřek jsou zárukou skvělého gurmánského zážitku.

Feature Krufin Croissant
Origin Czech Republic France
Shape Typically cylindrical, often with a swirl pattern Crescent-shaped

Pro servírování krufinu a pečiva můžete použít proutěný košík vyložený ubrouskem. Tak zůstanou déle teplé a křupavé. Ke krufinu se hodí máslo, marmeláda, med nebo povidla. Pečivo můžete podávat s máslem, sýrem, šunkou, zeleninou nebo jinými oblíbenými pomazánkami.

Při konzumaci krufinu a pečiva si dopřejte čas a vychutnejte si každou sousto. Jemná chuť a vůně čerstvě upečeného pečiva potěší vaše chuťové pohárky a navodí příjemnou atmosféru.

Zajímavosti o krufinu

Krufin je tradiční české pečivo, které se těší velké oblibě pro svou lahodnou chuť a vláčnost. Málokdo ale ví, že jeho historie sahá až do středověku. Původně se krufin připravoval z chudých surovin, jako je mouka, voda a sůl. Postupem času se receptura obohatila o vejce, máslo a cukr, čímž získal na své jemnosti. Zajímavostí je, že název "krufin" pochází od slova "kruh", jelikož se tradičně tvaruje do kulatého tvaru. V minulosti se krufin často podával o svátcích a slavnostních příležitostech, dnes si ho můžeme dopřát kdykoli.

Kromě klasického krufinu existuje i celá řada variací. Oblíbený je například makový krufin, tvarohový krufin nebo ořechový krufin. Tyto varianty se liší náplní, která dodává pečivu specifickou chuť a aroma. Krufin se skvěle hodí k ranní kávě nebo čaji, ale můžeme si ho vychutnat i jako sladkou tečku za obědem.

Recepty a inspirace

Křupavé pečivo a nadýchané křupiny, to je kombinace, která nikdy neomrzí! Ať už hledáte inspiraci na víkendovou snídani, svačinu do školy či práce, nebo jen tak na chuť, jste tu správně. Co třeba vyzkoušet tradiční křupiny s máslem a marmeládou? Nebo si raději dopřejete slanou variantu s pomazánkou z tvarohu a bylinek? Fantazii se meze nekladou! Pro milovníky sladkého máme tip na křupiny s jogurtem a ovocem – ideální start do nového dne. Pokud preferujete slané variace, zkuste křupiny s avokádem a vejcem, s uzeným lososem a sýrem cottage, nebo s hummusem a zeleninou.

A co se týče pečiva, i tady je z čeho vybírat! Chléb, rohlíky, dalamánky, bagety, dalamánky, housky – to vše se dá připravit v nespočtu variant. Vyzkoušejte například domácí celozrnné pečivo s ořechy a semínky, které vás zasytí na dlouhou dobu. Nebo se pusťte do přípravy kváskového chleba s křupavou kůrkou a vláčnou střídkou. A pokud máte chuť na něco speciálního, upečte si slané tyčinky s bylinkami a parmazánem – ideální pochoutka k vínu nebo pivu.

Publikováno: 03. 08. 2024

Kategorie: jídlo a nápoje

Autor: Simona Vaněčková

Tagy: krufin | pečivo