Koření galangal: Tajemství exotické chuti odhaleno

Galangal

Co je galangal?

Galangal je koření pocházející z jihovýchodní Asie, které se používá jak v kuchyni, tak v tradiční medicíně. Jedná se o kořen rostliny Alpinia galanga, který má podobu hrbolatého a tvrdého oddenku s intenzivní vůní a chutí. Galangal patří do stejné čeledi jako zázvor a kurkuma a je oblíbený pro svou pikantní chuť s lehce citronovým aroma. Toto exotické koření je nedílnou součástí thajské, indonéské a malajsijské kuchyně a dodává pokrmům specifickou chuť a vůni.

Historie použití galangalu v kuchyni.

Historie použití galangalu v kuchyni sahá až do starověkého období, kdy byl široce využíván ve východní Asii a jihovýchodní Asii. Galangal byl oblíbeným kořením v tradiční thajské, indonéské a malajské kuchyni, kde se používal jak pro svou charakteristickou chuť, tak i pro léčivé účinky. V průběhu času se galangal dostal i do dalších částí světa díky obchodním trasám a kolonizaci. Dnes je oblíbeným ingrediencí nejen ve východoasijských restauracích po celém světě, ale také ve středomořské kuchyni a dokonce i v některých moderních západních receptech.

Rozdíl mezi galangalem a zázvorem.

Rozdíl mezi galangalem a zázvorem spočívá v jejich chuťovém profilu a vzhledu. Galangal má ostřejší, svěží a mírně citronovou chuť, zatímco zázvor je pikantní a hřejivý. Vzhledem k tomu, že galangal patří do stejné čeledi jako zázvor, mají podobný kořenovitý vzhled, ale galangal je tvrdší a tmavší než zázvor. Oba kořeny se používají v asijské kuchyni, ale galangal je oblíbený zejména v thajské a indonéské kuchyni pro svou specifickou chuť a aroma.

Zdravotní přínosy galangalu.

Galangal není pouze vynikajícím kořením pro vaše pokrmy, ale má také mnoho zdravotních přínosů. Obsahuje látky s protizánětlivými a antioxidantovými vlastnostmi, které mohou pomoci snížit riziko onemocnění srdce a cév. Dále podporuje trávení a detoxikaci těla díky svému obsahu vlákniny a minerálů. Galangal má také antimikrobiální účinky, které mohou pomoci bojovat proti bakteriím a virům v těle. Konzumace galangalu může tedy přispět k posílení imunitního systému a celkovému zdraví.

Jak používat galangal při vaření.

Galangal se používá převážně ve formě čerstvého kořene, který je třeba oloupat a nasekat na tenké plátky nebo nastrouhat na jemno. Může být přidán do polévek, omáček, marinád nebo rybích pokrmů. Galangal se také hodí k dochucení masa a zeleniny při smažení nebo pečení. Pro intenzivnější chuť lze galangal přidat již na začátku vaření, pro jemnější chuť a vůni se doporučuje přidat až ke konci procesu vaření. Je důležité pamatovat, že galangal má silnou chuť, a proto by měl být používán opatrně, aby nepřebil ostatní chutě pokrmu.

Recepty s galangalem.

Recepty s galangalem jsou nejen chutné, ale také zdravé. Jedním z oblíbených receptů je thajská polévka Tom Yum, do které se přidává na plátky nakrájený čerstvý galangal pro intenzivní chuť. Dalším zajímavým receptem je indonéské jídlo Ayam Goreng, kde se galangal používá jako součást marinády pro kuřecí maso. Pro milovníky dezertů může být zajímavý recept na kokosový rýžový puding s přidaným mletým galangalem pro exotickou dochuť. Galangal lze také použít v kombinaci s dalšími kořeněnými ingrediencemi při grilování ryb nebo masa pro vytvoření unikátního a bohatého aroma.

Kde koupit čerstvý galangal.

Kde koupit čerstvý galangal

Čerstvý galangal můžete zakoupit ve specializovaných asijských obchodech, které nabízejí široký sortiment exotických ingrediencí. Další možností je nákup na trzích s orientálním zbožím nebo v velkých supermarketech se zaměřením na mezinárodní kuchyni. Důležité je vybírat pevné a těžší kusy galangalu s hladkou kůrou, což naznačuje čerstvost. Při nákupu si dejte pozor na to, aby byl kořen pevný a nevybledlý, což může signalizovat jeho starostlivost. Galangal lze také objednat online u specializovaných dodavatelů s exotickými surovinami.

Jak skladovat galangal pro dlouhou trvanlivost.

Galangal je možné skladovat několika způsoby, aby si zachoval svou čerstvost co nejdéle. Nejlepší možností je uložit čerstvý galangal do chladničky zabalený v papírové utěrce nebo v sáčku s otvory pro cirkulaci vzduchu. Můžete také galangal nastrouhat a zmrazit ve vzduchotěsném obalu, kde vydrží až několik měsíců. Sušený galangal by měl být uchováván v suchu a temnu, ideálně ve skleněné nádobě s uzavíratelným víčkem. Díky správnému skladování si můžete užít exotickou chuť galangalu po delší dobu.

Publikováno: 02. 03. 2024

Kategorie: jídlo

Autor: Radovan Křesadlo

Tagy: galangal | koření