Chutné recepty z čočky: Vyzkoušejte nové jídlo plné výživy!

Recepty Z Čočky

Čočka je jednou z nejstarších plodin, která se pěstuje již tisíce let. Její výživové hodnoty a chuťové vlastnosti ji činí skvělou surovinou pro různé recepty. Vyzkoušejte nové jídlo plné výživy! V tomto článku vám představíme pět chutných receptů s čočkou, které si můžete snadno připravit doma. Od polévky po salát a karbanátky - čočka je skutečně univerzálním ingrediencí, která dodá vašemu jídelníčku pestrost i potřebné živiny. Připravte se na lahodné a zdravé pokrmy!

Základní informace o čočce a jejích výživových hodnotách

Čočka je jednou z nejstarších kulturních rostlin a její pěstování sahá až do starověku. Tato malá, kulatá luštěnina se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a železa. Obsahuje také důležité vitaminy B skupiny, hořčík, fosfor a další minerály. Díky své bohaté nutriční hodnotě je čočka ideálním zdrojem energie pro vegetariány i vegany. Její konzumace přispívá k udržení správného trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a podporuje zdravou funkci srdce. Čočka je také cenově dostupná a snadno se připravuje do různých pokrmů.

Recept číslo 1: Čočková polévka s kořenovou zeleninou

Čočková polévka s kořenovou zeleninou je skvělým způsobem, jak začít objevovat chutné recepty z čočky. Tato polévka je nejen lahodná, ale také plná výživových hodnot. Čočka je bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a železa.

Pro přípravu budete potřebovat 1 hrnek červené čočky, 2 mrkve, 1 petržel, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 l zeleninového vývaru a koření podle chuti (např. kmín, majoránka).

Nejprve omyjte čočku a nechte ji namočenou asi na hodinu. Poté oloupejte a nakrájejte kořenovou zeleninu na menší kousky. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno.

Na rozpáleném oleji osmahněte cibuli a česnek dozlatova. Přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu a krátce restujte. Potom přidejte namočenou čočku a zalijte zeleninovým vývarem.

Povařte polévku asi 20-30 minut, dokud se čočka nerozvaří a kořenová zelenina nezměkne. Přidejte koření podle chuti a promíchejte.

Hotovou polévku můžete podávat s čerstvým chlebem nebo posypat nasekanou petrželkou. Je to výborná a zdravá volba pro oběd nebo večeři.

Recept číslo 2: Indický dhal s čočkou a kořením

Indický dhal je tradiční indické jídlo, které se připravuje z čočky a různých koření. Tento recept je plný chutí a výživově hodnotný. Pro přípravu budete potřebovat 1 šálek červené čočky, 2 stroužky česneku, 1 cibuli, 1 lžičku kurkumy, 1 lžičku mletého koriandru, 1 lžičku mletého kmínu, sůl a pepř podle chuti. Nejprve si připravte čočku - opláchněte ji pod tekoucí vodou a nechte okapat. Poté na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli spolu s prolisovaným česnekem. Přidejte kurkumu, koriandr a kmín a promíchejte. Potom přidejte opláchnutou čočku a zalijte vodou tak, aby byla čočka ponořená. Vařte asi 20-30 minut, dokud se čočka nerozvaří. Na závěr dochuťte solí a pepřem podle chuti. Indický dhal můžete servírovat s rýží nebo naan chlebem. Je to skvělé jídlo plné aromatických koření a výživných látek.

Recept číslo 3: Salát s čočkou, avokádem a feta sýrem

Salát s čočkou, avokádem a feta sýrem je vynikající volbou pro ty, kteří chtějí jíst zdravě a chutně. Tento recept je plný vitamínů, minerálů a bílkovin, které jsou důležité pro správné fungování našeho těla.

Pro přípravu tohoto salátu budete potřebovat následující ingredience:

- 200 g vařené červené čočky

- 1 avokádo

- 100 g feta sýra

- 1 okurku

- 1 rajče

- 1/2 červené cibule

- šťávu z jednoho citronu

- olivový olej

- sůl a pepř podle chuti

Červenou čočku si nejdříve uvařte podle návodu na obalu. Poté ji nechte vychladnout. Mezitím nakrájejte avokádo na kostičky, fetu sýr na drobné kousky, okurku a rajče na plátky a cibuli na tenké kolečka.

Do mísy smíchejte uvařenou čočku, nakrájené avokádo, fetu sýr, okurku, rajče a cibuli. Přidejte šťávu z citronu a olivový olej. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.

Salát je hotový a můžete ho podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu či rybám. Tento recept je skvělou volbou pro vegetariány, vegany i ty, kteří chtějí obohatit svůj jídelníček o zdravé suroviny plné výživy.

Takže pokud hledáte nový a chutný způsob, jak si pochutnat na čočce, vyzkoušejte tento salát s čočkou, avokádem a feta sýrem. Vaše chuťové buňky vám za to určitě poděkují!

Recept číslo 4: Čočkové karbanátky s bylinkovým dipem

Čočkové karbanátky jsou skvělou alternativou k tradičním masovým karbanátkům. Jsou plné chuti a výživy, a přitom velmi jednoduché na přípravu. Budete potřebovat 1 šálek vařené červené čočky, 1 cibuli nakrájenou na drobné kostičky, 2 stroužky česneku, 1 vejce, 1/2 šálku strouhanky, sůl a pepř podle chuti a olej na smažení. Čočku rozmixujte do hladké pasty spolu s cibulí a česnekem. Přidejte vejce, strouhanku, sůl a pepř a dobře promíchejte. Vzniklou směs nechte odpočinout asi 15 minut. Potom vytvarujte malé placičky z těsta a smažte je na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Na bylinkový dip budete potřebovat jogurt, nasekanou petrželku, nasekaný kopr, citronovou šťávu, sůl a pepř. Všechny ingredience smíchejte dohromady a podávejte spolu s čočkovými karbanátky. Tento recept je skvělý jako hlavní jídlo nebo i jako součást různých obědových boxů.

Recept číslo 5: Čočkový ragú s rajčaty a červenou cibulí

Čočkový ragú s rajčaty a červenou cibulí je skvělá volba pro ty, kteří milují chuťovou kombinaci sladkých rajčat a pikantní červené cibule. Tento recept je také velmi jednoduchý na přípravu.

Na přípravu budete potřebovat:

- 1 hrnek červené čočky

- 2 středně velká rajčata

- 1 malá červená cibule

- 2 stroužky česneku

- 1 lžička olivového oleje

- Sůl a pepř dle chuti

Nejprve si připravte ingredience. Čočku opláchněte pod tekoucí vodou a dejte vařit do hrnce s osolenou vodou. Vařte ji podle návodu na obalu, dokud není měkká, ale stále pevná.

Mezitím nakrájejte rajčata na menší kousky a cibuli na tenké plátky. Česnek prolisujte nebo nakrájejte na jemné kousky.

Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli. Orestujte ji dozlatova, poté přidejte prolisovaný česnek a krátce restujte, aby uvolnil svou vůni.

Přidejte nakrájená rajčata a vařte je asi 5 minut, dokud se nerozpadnou. Poté přidejte uvařenou čočku a promíchejte.

Dochuťte solí a pepřem dle chuti. Podle potřeby můžete přidat i další koření, jako je oregano nebo bazalka.

Podávejte ragú teplé s rýží nebo pečivem. Tento recept je skvělým způsobem, jak si pochutnat na čočce a zároveň dostat hodně vitamínů a minerálů z rajčat a cibule.

Takto připravený čočkový ragú je vhodný i pro vegetariány a vegany. Je to vynikající alternativa k masovým omáčkám a určitě si ji oblíbíte i vy!

Závěrem můžeme konstatovat, že čočka je skutečně výživným a chutným potravinovým zdrojem. Je bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Navíc je cenově dostupná a snadno se připravuje. Pokud jste si oblíbili čočku a hledáte další inspiraci, máme pro vás pár tipů na další lahodné recepty. Co třeba čočkové kari s kokosovým mlékem a zeleninou? Nebo čočkové rizoto s hubami a špenátem? Možností je opravdu mnoho, stačí se nechat inspirovat!

Publikováno: 25. 01. 2024

Kategorie: jídlo

Autor: Adéla Malá

Tagy: recepty z čočky | lentil recipes