Tajemství štamprle: Co se skrývá v oblíbeném českém nápoji?
Historie štamprle
Původ slova „štamprle“ pochází z německého „Stämperl“, což je zdrobnělina od „der Stamper“, tedy „tlačený, tlučený“. Toto označení odkazuje na původní způsob pití tvrdého alkoholu, kdy se sklenice prudce „štamprlovala“ o stůl. Štamprle, malá sklenička o objemu obvykle 0,02 až 0,04 litru, se stala neodmyslitelnou součástí české hospodské kultury. Její historie je úzce spjata s konzumací českých nápojů, jako je slivovice, borovička, nebo bylinné likéry. Tyto destiláty se tradičně pijí „na ex“ a štamprle k tomuto účelu slouží dodnes. Ačkoliv se dnes používají i na panáky whisky či rumu, spojení štamprle a tradičního českého destilátu zůstává silné a evokuje atmosféru českých hospůdek a starých časů.
Výroba tradičního nápoje
Tradiční český nápoj, často servírovaný v malých skleničkách zvaných štamprle, má dlouhou a bohatou historii. Jeho výroba je procesem, který se dědí z generace na generaci a zahrnuje specifické znalosti a dovednosti. Základem je obvykle kvašení ovoce, nejčastěji švestek, ale i hrušek, meruněk nebo třešní. Po důkladném prokvašení a následné destilaci vzniká surový destilát, který se dále upravuje. Důležitým krokem je jeho staření, ať už v dubových sudech, nebo v nerezových tancích, kde získává svou charakteristickou chuť a aroma. Mistr destilatér pečlivě hlídá proces zrání a rozhoduje o ideální době pro lahvování. Výsledkem je pak lahodný nápoj, který se pije po malých doušcích a slouží k oslavě výjimečných událostí, ale i k zpříjemnění běžných chvil. Štamprle naplněná tímto tradičním mokem je symbolem české pohostinnosti a tradice.
Oblíbené druhy štamprle
Češi si rádi dopřejí kvalitní alkoholický nápoj, ať už se jedná o pivo, víno nebo něco ostřejšího. Mezi oblíbené způsoby, jak si vychutnat destiláty, patří bezesporu štamprle. Malý objem skleničky umožňuje vychutnat si koncentrovanou chuť a aroma nápoje. Mezi nejoblíbenější druhy štamprle v Čechách patří bezesporu slivovice, tradiční ovocný destilát s charakteristickou chutí a vůní švestek. Oblíbená je také meruňkovice, jemnější varianta s ovocným aroma meruněk. Pro milovníky bylinných likérů je tu pak legendární Becherovka, jejíž receptura se dědí po generace a obsahuje směs bylin a koření. Neméně populární je i Fernet Stock, hořký bylinný likér, který se často pije jako digestiv po jídle. Ať už preferujete ovocné destiláty nebo bylinné likéry, štamprle je skvělým způsobem, jak si vychutnat jejich chuť a aroma.
Správné servírování
Tradiční český nápoj si zaslouží i tradiční servírování. Štamprle, malá sklenička určená k popíjení tvrdého alkoholu, by měla být vždy dokonale čistá a vyleštěná, aby vynikla krása nápoje. Ideální teplota pro servírování se liší dle druhu nápoje, obecně se však pohybuje okolo 8-10 °C. Studený nápoj lépe uvolňuje aroma a chuť. Štamprle se plní zpravidla do dvou třetin, aby se zabránilo rozlití a umožnilo se pohodlné připití. K českým nápojům se obvykle podávají i drobné pochutiny, jako jsou utopenci, nakládaný hermelín nebo chléb se sádlem a cibulí. Tyto pochutiny podporují chuť k jídlu a zároveň pomáhají zmírnit účinky alkoholu.
Štamprle v kultuře
Štamprle, malý skleněný panák, je v české kultuře více než jen nádobka na alkohol. Je to symbol pohostinnosti, přátelství a uvolněné atmosféry. Nabídnout někomu štamprli slivovice, borovičky nebo jiného českého nápoje je projevem vřelosti a přátelství. Společné popíjení štamprlat pak stmeluje společnost a vytváří neformální a přátelskou atmosféru. Štamprle se objevuje v mnoha českých filmech, knihách a písních, kde často dokresluje charakter postav nebo atmosféru dané scény. Vzpomeňme například na filmové klasiky jako jsou Vesničko má středisková nebo Slunce, seno, jahody, kde štamprle s alkoholem hraje důležitou roli v mnoha scénách. Štamprle se stala nedílnou součástí české kultury a tradice.
Vlastnost | Štamprle |
---|---|
Původ slova | Německý (Stamperl) |
Typický objem | 0,04 l |
Zajímavosti a tradice
Štamprle, malá sklenka o objemu obvykle 4 cl, je v Česku neodmyslitelně spjata s kulturou pití alkoholu. Tradičně se z ní pije tvrdý alkohol, jako je slivovice, hruškovice nebo becherovka, a to „na ex“. Tento zvyk má své kořeny v minulosti, kdy se věřilo, že rychlé vypití panáka pomůže zahřát se a posílí organismus. Dnes je štamprle spíše symbolem pohostinnosti a společenského rituálu. Nabídnout hostovi panáka slivovice je projevem přátelství a úcty. S štamprlí se pojí i různé tradice a pověry. Například se říká, že kdo pije z štamprle sám, pije s čertem. Proto je zvykem připíjet si a pít společně.
Štamprle, to je takový malý ďábel. Nejdřív se tváří nevinně, ale pak vám zamotá hlavu a rozváže jazyk.
Božena Němcová
Recepty s českým nápojem
Štamprle, ten malý skleněný panák, neodmyslitelně patří k české kultuře a tradici. A co teprve, když se do něj nalije pravý český nápoj? To je teprve kombinace, která zahřeje na těle i na duši. Samozřejmě, že nejčastěji se štamprle plní slivovicí, meruňkovicí nebo jinou ovocnou pálenkou. Ale co takhle zkusit něco originálního? Existuje spousta receptů na míchané nápoje, které staví na chuti a síle českých destilátů. Dejte si třeba "českého tygra" - směs bylinného likéru a piva, nebo osvěžující "zelený drak" s vodkou, melounovým likérem a citronovou šťávou. Fantazii se meze nekladou a vy si tak můžete užít český nápoj v netradiční, ale o to lahodnější podobě.
Publikováno: 30. 12. 2024
Kategorie: nápoje